Δεν αρκεί για τη διαφήμιση στο ίντερνετ μόνο μια ιστοσελίδα, το μετά είναι το πρόβλημα, όταν η ιστοσελίδα που θα φτιάξεις για τη διαφήμιση σου στο ιντερνετ θα βγει στον αέρα ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες και σίγουρα ανάμεσα στους ανταγωνιστές της επιχείρησης σου.
Η προώθηση μιας ιστοσελίδας είναι αυτό που θα κάνει την ιστοσελίδα και μαζί την επιχείρηση σου, γνωστή στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα καλύτερες και οικονομικότερες πωλήσεις.
Διαφήμιση στο Ιντερνετ
Η εισβολή του διαδικτύου στην επιχειρηματική και προσωπική μας ζωή είναι αδιαμφισβήτητη. Αρκετές εταιρείες ξεκινούν δειλά-δειλά να δημιουργούν την δική τους παρουσία στο διαδίκτυο προσβλέποντας σε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης και ψηλά νούμερα πωλήσεων. Είναι όμως η δημιουργία ενός ιστοχώρου (website) από μόνη της, και χωρίς άλλες ενέργειες, ικανή να αυξήσει τις πωλήσεις μιας εταιρείας;
Φανταστείτε τον ιστοχώρο σας ως ένα κατάστημα σε ένα δρόμο από τον οποίο δεν περνά ποτέ, κανείς. Έτσι ακριβώς είναι ο ιστοχώρος (website) σας αμέσως μετά την δημιουργία του. Η ερώτηση άρα που τίθεται είναι πως θα οδηγήσουμε κίνηση (επισκέπτες) στον ιστοχώρο μας. Η θεωρητική απάντηση είναι απλή: προώθηση (promotion). Στην πράξη, η στρατηγική προώθησης μας μπορεί να περιλαμβάνει παραδοσιακές ενέργειες όπως διαφήμιση σε περιοδικά, εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, σε πίνακες στους δρόμους αλλά και πιο σύγχρονες μεθόδους όπως είναι η διαφήμιση και προώθηση μέσω διαδικτύου. Οι τεχνικές, οι μεθοδολογίες τα εργαλεία και γενικά οι τρόποι προώθησης της διαδικτυακής παρουσίας μιας εταιρείας υπάρχουν, είναι ήδη ανεπτυγμένοι και είναι διαθέσιμοι για χρήση από τον οποιονδήποτε.
Είναι όμως πραγματικά συναρπαστικός ο τρόπος με τον οποίο το διαδίκτυο διαμορφώνει τον τομέα της διαφήμισης και της προώθησης γενικότερα. Η σημασία της επίδρασης του διαδικτύου στη διαφήμιση γίνεται ακόμη πιο μεγάλη αν λάβει κάποιος υπόψη ότι οι χρήστες του διαδικτύου αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Κάποια νέα δεδομένα ανατρέπουν το παραδοσιακό σκηνικό και αλλάζουν οριστικά τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία μπορεί να διαφημίσει.
Σήμερα, μπορεί κάποιος να διαφημίσει το προϊόν του σε πιθανούς αγοραστές ακριβώς την χρονική στιγμή που αυτοί ψάχνουν για το προϊόν αυτό. Τα παραδοσιακά μέσα διαφήμισης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά κτλ) στοχεύουν ευρέως τους πιθανούς αγοραστές ανεξάρτητα από το αν αυτοί ενδιαφέρονται ή όχι για το προϊόν που διαφημίζεται.
Δεύτερο, Η τιμή της διαφήμισης εξαρτάται από τον αριθμό των πιθανών αγοραστών που έδειξαν έμπρακτα ενδιαφέρον για τα προϊόντα του διαφημιζόμενου (επισκέφτηκαν δηλαδή τον ιστοχώρο του). Φανταστείτε να διαφημίζετε στην τηλεόραση και να πληρώνετε τη διαφήμιση σας ανάλογα με την επιτυχία της. Ανάλογα δηλαδή με τον αριθμό των πιθανών αγοραστών που σας πήραν τηλέφωνο ή επισκέφτηκαν το κατάστημα σας.
Τρίτο, εύκολα στη χρήση εργαλεία γίνονται προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και επιτρέπουν, βοηθούν και υποστηρίζουν τον κάθε ένα από μας να εκτελέσει την δική του διαφημιστική εκστρατεία, εύκολα, ανέξοδα και αποτελεσματικά. Το εντυπωσιακό με τα εργαλεία αυτά είναι ότι ο ανυποψίαστος (και πιθανό χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις marketing) χρήστης, ακολουθώντας τα διαδοχικά στάδια ετοιμασίας της διαφήμισης, όπως αυτά επιβάλλονται από το ίδιο το εργαλείο, αναγκάζεται χωρίς να το αντιληφθεί να αγγίξει και να ασχοληθεί με τα θέματα μάρκας (brandIng), τμηματοποίησης (segmentation) και στόχευσης (targetting) της επιχείρησης του.
Εταιρείες όπως η Google για παράδειγμα, εδώ και μερικά χρόνια, λειτουργεί προγράμματα διαφήμισης στο ίντερνετ με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σκεφτείτε το λίγο. Ο οποιοσδήποτε από μας μπορεί να διαφημίσει τα προϊόντα του στο ιντερνετ, να δει κάποιος τη διαφήμιση των προϊόντων του τη χρονική στιγμή που τα ψάχνει, να πληρώσει μόνο για τους πιθανούς αγοραστές που θα επισκεφτούν τον ιστοχώρο του και το κυριότερο από όλα είναι ότι τα αποτελέσματα της διαφήμισης είναι μετρήσιμα κάθε στιγμή.